问题:

[单选,材料题] According to the passage, there is a need for satire because people need to be__________.

阅读材料,回答下面的题目。
Satiric LiteraturePerhaps the most striking quality of satiric literature is its freshness, its originality of perspective.Satire rarely offers original ideas.Instead, it presents the familiar in a new form.Satirists do not offer the world new philosophies.What they do is look at familiar conditions from a perspective that makes these conditions seem foolish, harmful, or affected.Satire jars us out of complacence into a pleasantly shocked realization that many of the values we unquestioningly accept are false.Don Quixote makes chivalry seem absurd; Brave New World ridicules the pretensions of science; A Modest Proposal dramatizes starvation by advocating cannibalism.None of these ideas is original.Chivalry was suspect before Cervantes, humanists objected to the claims of pure science before Aldoua Huxley, and people were aware of famine before Swirl.It was not the originality of the idea that made these satires popular.It was the manner of expression, the satiric method, that made them interesting and entertaining. Satires are read because they are aesthetically satisfying works of art, not because they are morally wholesome or ethically instructive.They are stimulating and refreshing because with common sense briskness they brush away illusions and second-hand opinions.With spontaneous irreverence, satire rearranges perspectives, scrambles familiar objects into incongruous juxtaposition, and speaks in a personal idiom instead of abstract platitude.
Satire exists because there is need for it.It has lived because readers appreciate a refreshing stimulus,an irreverent reminder that they live in a world of platitudinous thinking, cheap moralizing, and foolish philosophy. Satire serves to prod people into all awareness of truth, though rarely to any active on behalf of truth. Satire tends to remind people that much of what they see, hear, and read in popular media issanctimonious, sentimental, and only partially true.Life resembles in only a slight degree the popular image of it. Soldiers rarely hold die ideals that movies attribute to them, nor do ordinary citizens devote their lives to unselfish service of humanity.Intelligent people know these things but tend to forget them when they do not hear them expressed.
What does the passage mainly discuss?

A . informed about new scientific developments
B . exposed to original philosophies when they are formulated
C . reminded that popular ideas are often inaccurate
D . told how they can be of service to their communities

参考答案:C

参考解析:

【答案】C
【解析】根据文章最后一段内容“Satire tends to remind people that nluch of what thev see,hear,and read in popular media is sanctimonious,sentimental,and only partially true.”可知,讽刺小说倾向于告诫人们,人们在大众媒体上看到的、听到的和读到的内容是伪善的,是带有情感的(而非理性的),并且只有部分内容是真实的,所以C符合题意。

来源:网络整理 免责声明:本文仅限学习分享,如产生版权问题,请联系我们及时删除。

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。